Preskočiť na obsah

Analýza – Druhá tragická nehoda tejto sezóny – Lavínová nehoda Priečne sedlo 10.12.2022

  • by

V sobotu 10. decembra 2022 sme zaznamenali ďalšiu tragickú lavínovú nehodu tejto zimnej sezóny a počet obetí lavín tejto sezóny sa bohužiaľ zvýšil na 4, čo je z hľadiska dlhodobých štatistík priemerný počet obetí za celú zimnú sezónu. A to je ešte len dcember.

Skupina dvoch vysokohorských turistov sa vydala v sobotu 10.12.2022 na túru cez Priečne sedlo. Po dosiahnutí Téryho chaty sa počas občerstvenia zmienila o svojich plánoch. Obaja turisti nedisponovali lavínovou výbavou. Pracovníci chaty ich informovali o zlých poveternostných podmienkach, skupina sa napriek tomu rozhodla pokračovať. Počas výstupu do Priečneho sedla si skupina praveedpodobne uvoľnila lavínu, z ktorej sa im nepodarilo vyviaznuť.

Po kontaktovaní Horskej záchrannej služby a informovaní o nezvestných osobách sa ihneď začala pátracia a záchranná akcia, pod Priečne sedlo sa vybral pracovník chaty, dobrovoľný záchranár HZS spolu s kolegom. Objavili lavínu a lavínový nános, ktorý sa pokúsili prepátrať vizuálne aj lavínovým prístrojom. Bohužial, nakoľko skupina nezvestných nedisponovala lavínovou výbavou, nemali šancu nič objaviť. Zo Starého Smokovca medzitým odišli záchranári HZS s vyhľadávacím systémom Recco a dvaja psovodi s lavínovými psami. Po príchode na lavínisko krátko po sebe pes označil miesta zasypania oboch turistov. Žiaľ, obom turistom sa táto lavína stala osudnou, jej pád neprežili. Lavínová záchranná akcia prebiehala počas noci za veľmi náročných poveternostných podmienok, nakoľko oblasť Vysokých Tatier vtom čase už zasiahol ďalší frontálny systém.

Česť pamiatke obetiam, úprimnú sústrasť pozostalým. Poučme sa z tejto tragickej udalosti, nech ich smrť nie je zbytočná.

Stupeň lavínového nebezpečenstva predstavuje akési zhrnutie pravdepodobnosti uvoľnenia lavín v horskom území do čísla. Táto problematika je veľmi rozsiahla, a je veľmi obtiažne stanoviť reálne ohrozenie celého pohoria do jedného čísla. Stredisko lavínovej prevencie, ako člen EAWS (European Avalanche Warning Services) rešpektuje štandardy vydávania lavínového stupňa. Okrem stanovenia stupňa určuje aj hlavné lavínové problémy, zvýrazňuje najnebezpečnejšie svahy a ponúka verejnosti krátky text o lavínovej situácii v horstvách Slovenska. Všetky informácie sú dostupné už večer vopred s dennou periodicitou na webe laviny.sk. Fakt, že lavínové ohrozenie je najmä menej skúsenou verejnosťou často podceňované je veľmi nebezpečný.

Čo teda bolo stanovené na sobotu 10.12.2022 ?

 

https://rescueservice.sk/?p=9644&fbclid=IwAR2Aa1LroCg8Yay9HLHbZAjTJDEbiaBcqFP702qqg4Y3ygQfg7rr114WzR4