Preskočiť na obsah

Analýza – Prvá trojka zimnej sezóny 2023 = 2 lavínové nehody v jeden deň.

  • by

11.1.2023 boli zaznamenané hneď dve lavínové nehody. Prvá v Nízkych Tatrách, v oblasti Lukovského kotla Chopku, druhá v Západných Tatrách v oblasti Žiarskej doliny.

Nehoda 11.1.2023, Nízke Tatry, Chopok, Lukovský kotol:

  • Skúsený lyžiar s kamarátom sa rozhodol lyžovať žľab medzi Školským a Meteorologickým žľabom. Prvý z dvojice, vybavený lavínovou výbavou a lavínovým batohom sa pustil na lyžiach dolu žľabom, zatiaľ čo ho kamarát sledoval zhora. Po 30 m ho strhla dosková lavína dole exponovaným terénom. Lyžiar si stihol aktivovať lavínový batoh. Napriek jeho aktivácií zostal síce na povrchu, ale kriticky zasypaný (hlava pod snehom) a s vážnym zranením. Nadmorská výška odtrhu bola približne 1800 m n.m. Expozícia žľabu je V, SV. V dobe ošetrovania pacienta odtrhol ďalší lyžiar sekundárnu lavínu, ktorej nános skončil pár metrov od prvého nánosu. Tento lyžiar taktiež aktivoval batoh a zostal na povrchu bez zranení.

Nehoda 11.1.2023, Západné Tatry, Žiarska dolina, Žľab medzi Hrubou a treťou Kopou:

  • Dvaja skúsení splitboardisti zvolili v tento deň túru na Hrubú kopu tzv. Madajovým žlabom. Skupina počas výstupu stretla záchranára, ktorý ich upozorňoval na nebezpečné podmienky. Počas výstupu si kvôli istote spravili test stability snehovej pokrývky zvolili medzi sebou bezpečnostné rozostupy. Už počas výstupu bola viditeľná samovoľná lavína z Lúčneho sedla na JV orientácii. Počas výstupu si v mieste, kde žľab naberá na sklone, odtrhli lavínu, ktorá ich strhla. Obaja splitboardisti aktivovali lavínový batoh. Zostali na povrchu lavíny, jeden z dvojice však utrpel zranenia. Nadmorská výška odtrhu bola približne 2000 m n.m., expozícia žľabu JV.

https://rescueservice.sk/?p=9832&fbclid=IwAR3nCKb3WGS5GdDAkpXG34nEeT0Ip4yo8TJeF-TlD0joRRP5uWc0NS4qv1w