Preskočiť na obsah

Via ferrata s deťmi: Je to vôbec potrebné?

  • by

Pojem Via Ferrata pochádza z Talianskych dolomitov, kde pôvodné „železné cesty“ slúžili v prvej svetovej vojne na bezpečný prístup vojakov lezeckým terénom na bojové pozície vysoko v horách. Vojnová línia sa tiahla naprieč Dolomitmi a zasahovala aj do Rakúska, kde sa Via Ferrata nazýva Klettersteig-om.

Málo frekventovaný Sentiero Bonacossa

Via Ferraty sa objavili pár rokov dozadu aj na Slovensku a tešia sa veľkej obľube. Oceľové laná, umelé stupy, lanové mosty alebo rebríky vzbudzujú pocit falošného bezpečia s prísľubom adrenalinového, horolezeckého zážitku. Tieto cesty lákajú čoraz viac nadšencov, medzi nimi aj rodičov s deťmi.

Lezenie na ferrate môže byť pre deti skvelým zážitkom. Každý rodič by mal však vopred myslieť na špecifiká, ktoré so sebou pohyb na ferrate s deťmi prináša.

Od akého veku zobrať deti na ferratu?

Každé dieťa je iné a univerzálnu odpoveď by sme hľadali iba márne. Vo všeobecnosti však platí, že rodičia by nemali podliehať akýmkoľvek ambíciám. Pokiaľ sa váš potomok od malička pohybuje v náročnejších terénoch, nemá strach z výšky, má istý krok, disciplínu a je doma, či v lezeckom krúžku vedený k pohybu na skale, ľahšie ferraty môže zvládnuť aj 5-6 ročný dorastenec. Naopak veľké problémy môže zažívať iné 12 – 14 ročné dieťa (ako aj dospelý), ktorý prepadne panike, strachu z výšky, únave alebo jednoducho odmietne spolupracovať.

Exponovaný chodník Sentiero BonaCossa v Dolomitoch.

V prípade malých detí môže problém nastať aj v miestach, kde sú železné stupačky robené na dospelácky krok, prípadne výšku a vaše dietko je jednoducho malé a nedočiahne. Nie nadarmo mnohé ferraty uvádzajú od akého veku je vhodné a bezpečné ich absolvovať. Preto s deťmi radšej chodíme na cesty, kde majú možnosť viac využiť svoju prirodzenú lezeckú techniku a rešpektujeme označovanie obtiažnosti zaistených ciest.

Nenechajte sa prekvapiť

Fyzická výdrž a schopnosť sústrediť má u detí svoje hranice, ktoré neradno prekročiť. Deti neznášajú nudné nástupy pod stenu. Skôr ich zaujme kratšia športová ferrata, ktorá začína od auta, prípadne ferraty určené pre deti. Ideálne je, ak deti vezmete na zaistenú cestu, ktorú ste už sami prešli a poznáte ju.

Začínať by ste mali na ferratách s obtiažnosťou A/B prípadne niektoré miesta s obťiažnosťou C. Naopak vyvarovať by ste sa mali cestám, kde:

 

  • je prevýšenie výletu (ferrata + nástup) viac ako 500 výškových metrov (platí pre mladšie deti),
  • hrozí pád kameňov,
  • sú staré oceľové laná a istenia,
  • chodí veľa ľudí – môžete spôsobiť na ferrate zápchu a ohroziť iných ľudí,
  • je mokrá skala a šmýka sa,
  • je nutné prechádzať po snehových poliach – hrozí riziko pošmyknutia,
  • sú nezaistené lezecké úseky,
  • je pravdepodobný pohyb v nadmorskej výške viac ako 2500 m (ak ste sa doteraz nevenovali aklimatizácii),
  • hrozí iné objektívne nebezpečenstvo.

 

Začnite s jednoduchšími trasami, kde nie je potrebné lezenie, ale chodník je exponovaný. Samozrejme aj tu je potrebné doisťovanie alebo pohyb na krátkom lane. Zdanlivo nevinný výlet vám ukáže, ako sa vaše dieťa správa na exponovaných miestach, čo môže byť nenahraditeľná skúsenosť pri plánovaní ďalších výletov.

Vybavenie na ferratu s deťmi

Ferrata s deťmi dá zabrať aj rodičom, keďže v batohu je potrebné okrem vybavenia pre seba aj materiál pre deti. V batohu nesmie chýbať lano a výbava na doisťovanie dieťaťa/detí. Pri plánovaní ferratového výletu s deťmi je preto vhodné zvážiť možnosti zostupu (lanovka), núdzových únikových ciest v prípade zlého počasia, či prítomnosť horskej chaty, kde sa môže posilniť celá rodina.

 

  • Detská lezecká (nie cyklo) prilba, ktorá dieťaťu dobre sedí na hlave. Ak nechcete investovať do dvoch druhov prilieb oplatí sa kúpiť kombinovanú lezeckú a cyklo priblu pre deti.
  • Celotelový lezecký úväz podľa výšky a váhy dieťaťa, prípadne klasický lezecký sedák pre deti v kombinácii s hrudným úväzom. Používanie sedáku bez prsného úväzu je nebezpečné.
  • Ferratový set vybavený tlmičom pádu (Upozornenie: Ak dieťa váži menej ako 40-50 kg, je nevyhnutné doisťovanie lanom – tlmič nebude fungovať).
  • Slučka na odsadnutie.
  • Bezprstové rukavice, ktoré dieťaťu dobre sedia.
  • Horolezecké lano: 10 – 30 m, podľa potreby
  • Expresky: 2-4 ks
  • Brzda na istenie a zlanovanie (tzv. kýblik)
  • HMS karabiny: 2-3 ks
  • Lezecké slučky
  • Obuv vhodná na lezenie
  • Ferratové vybavenie pre rodičov (prilby, sedáky, ferratové sety)
  • Pitie a jedlo, primerané oblečenie, čelovka/y, nabitý telefón, izofólia, lekárnička.

 

Pokiaľ máte takto vybaviť na horskú túru štvročlennú rodinu, z nevinného výletíku sa razom stáva seriózna detská expedícia a vaše ľahké batôžteky sa premenia na ťažké bagle skôr, ako na ferratu vôbec pozriete.

Prečo je nevyhnutné doisťovanie lanom?

Na ferrate sa môže prihodiť všeličo, preto by v lezeckom tíme, aj keď tam nie sú deti, nemalo chýbať lano (aspoň 20-30 m) a skúsenosti s doisťovaním, uzlami, či zlanovávaním. Dvojnásobne to platí pri deťoch pretože:

 

  • deti sa prirodzene zabúdajú precvakávať na kotveniach,
  • nemáte istotu, že sa zacvaknú správne,
  • deti do 40 – 50 kg nemajú dostatočnú váhu na to, aby aktivovali tlmič pádu,
  • detské ferratové sety vyrába napríklad firma Skylotec (deti od 30 kg a viac).

 

Doisťovanie lanom je nevyhnutné pre deti a všetky osoby do váhy 40 – 50 kg. V prípade pádu im hrozí netlmený pád, pri ktorom pôsobí veľká rázová sila spojená s nepríjemným poudieraním, keďže statické oceľové lano vás pri páde vedie tesne popri skale. Lezenie na ferrate by ste mali zabezpečiť tak, aby dieťa bolo neustále doisťované (prípadne odsadnuté v odsadávačke – ak nelezie). Na dosiahnutie tohoto stavu sú neraz potrební dvaja dospelí – jeden istí a druhý dohliada na dieťa.

Doisťovanie je časovo, fyzicky a aj psychicky náročné a vyžaduje si znalosť práce s lanom. Preto, ak túžite ísť na ferratu s deťmi, vyberte si málo frekventované trasy, aby ste na zaistenej ceste nespôsobili zápchu a neohrozili ostatných lezcov.

Dáme to?

Deti sa môžu v nových situáciách správať nevyspytateľne a na ferrate sa z rôznych príčin môže dostaviť panika spojená s blokom – dieťa sa zasekne odmietne postupovať hore a nevie zísť dole. Vtedy, za predpokladu, že ovládate prácu s lanom, viete dieťaťu pomôcť – úchýlite sa k plánu B, ktorý máte nacvičený z cvičných skál a dieťa viete zlaniť na bezpečné miesto. Základným predpokladom však je, že dieťa ovláda určité zručnosti, ktoré vám výrazne uľahčia priebeh akcie. Volať horskú službu možno dáva zmysel, uvedomte si však, že dieťa nemôže v sedáku stráviť príliš dlhý čas sedením.

Upozornenie: Ak neovládate prácu s lanom, spoľahnite sa radšej na služby horského vodcu a nespoliehajte sa na zásah Horskej služby.

1. Odsadnutie do lana

Naučiť dieťa odsadnúť si do lana môže byť záležitosť na 5 min, ale aj niekoľko mesiacov. Menšie deti sa počas lezenia nahor tak sústredia na postup, že zabúdajú na pribúdajúcu výšku. Keď im zrazu poviete, že majú pustiť skalu a „sadnúť si do lana“, uvedomia si ako vysoko vyliezli a majú tendenciu lanu nedôverovať – dieťa sa tlačí ku stene a kŕčovito sa drží skaly. Odsadnutie do lana je preto vhodné spočiatku nacvičovať 1,5- 2 m nad zemou a počas lezenia dieťa upozorňovať, aby sa občas porozhliadlo, kde sú vrcholky stromčekov.

Nácvik odsadávania a hodín na cvičnej skale

Základné pokyny: Nôžky od seba a vystreté oprieť o stenu. Rukami sa chytiť lana a kráčať po kolmej stene.

2. Precvakávanie karabín na kotveniach

Menšie deti sa na jednotlivých kotveniach zabúdajú precvakávať. Vylezú nad kotvenie a následne dole hlavou nacvičujú s karabinkami (aj preto je potrebné doisťovanie lanom). Ak chcete situáciu zjednodušiť, zoznámte dieťa s rodinným hardware doma v obývačke. Napnite im lano medzi stoličkami a cvičte prácu s karabínkami a precvakávanie.

3. Disciplína a lezecké pokyny

Istím, idem, počkaj, odsadni, povoľ, dober – to je základná terminológia, ktorú by malo vaše dieťa rešpektovať a rozumieť jej. Zároveň je dôležité, aby dieťa rešpektovalo vaše rozhodnutia a príkazy počas lezenia.

 

Sociálne siete a ambície rodičov

Lezenie na ferratach so sebou prináša riziko, ktoré viete do určitej miery obmedziť pravidelnou prípravou (znalosť záchrany na ferrate). Za každých okolností však treba myslieť aj na to, že existujú faktory, ktoré obmedziť neviete – stane sa niečo, čo nikto nečakal. Uvažujte nad svojou motiváciou a porovnajte ju s motiváciou vašich detí. Zbavte sa akýkochkoľvek ambícií a neporovnávajte výkony svojich detí s tým, čo vidíte na sociálnych sieťach. Nehazardujte zbytočne a ak s lezením nemáte skúsenosti, obráťte sa na horského vodcu alebo zvoľte iný druh športu. Lezenie na ferrate s deťmi môže byť náročnejšie, ako keby ste ich zobrali liezť na cvičné skalky.

https://www.sikovnamamina.sk/via-ferrata-s-detmi/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.