Preskočiť na obsah

Podľa predpovede počasia sa črtal krásny jesenný víkend vo vyšších polohách s príznakmi zimy. Z pôvodného plánu krátkeho výletu na Veľký Manín sme sa inšpirovali návrhom Vlada Puteru a to vysokohorskou túrou do Nízkych Tatier. Šiesti členovia klubu našli v sebe chuť pozrieť aj tento kút nášho krásneho Slovenska. A tak sa ráno stretli Miška, Deniska, Evka, Peťo, Roman a Zabčo, aby sobotu strávili spolu na horách. Počasie už od rána potvrdzovalo,že predpoveď počasia na krásny slnečný deň určite vyjde.Náš cieľ,vrchol Poludnice vo výške 1548 metrov čakal na nás.

Nástup sme začali pri cintoríne v obci Závažná Poruba.Lesnými cestičkami cez Brestovú popod Červenô a Košútovo sme sa napojili na modrú, ktorá vedie z dedinky Iľanovo.

 

Príjemným stúpaním cez Vápennú a Bodovú sme sa ocitli na prvom vyhliadkovom Končitom vrchu,kde sa nám otvorili krásne výhľady na liptovskú kotlinu,Choč a hrebeň Malej Fatry.

V očakávaní, aká krása tam hore na nás čaká sme sa pobrali ďalej k Prednej Poludnici,z ktorej sú nádherné výhľady na Vysoké Tatry. A skutočne. Tatry boli ako na dlani. Neurobiť si spoločné foto v pozadí s týmito našími veľhorami by bola veľká škoda.

Z Prednej Poludnice na vrchol Poludnice s naším dnešným výškovým maximom 1548 metrov nad morom vedie príjemne mierne stúpajúci chodník.Na jeho konci na nás čakal rozľahlý vrchol,z ktorého sú skutočne výhľady na všetky svetové strany.

 

 

 

Vrcholová pauza na načerpanie síl v tak krásnom počasí uplynula rýchlo a my sme sa vydali dole po modrej k 1270 metrov vysokému Kúpeľ-u. Cestou nám do cesty prišli krásne skalné okná a jaskyne. S Evkou sme si oživili spomienky z pred 10 rokov, kedy sme Poludnicu navštívili spoločne s viacerými členmi nášho klubu.

 

Pod vrcholom Kúpeľ-u sme zišli na zelenú značku, ktorá traverzuje Poludnicu.Po 3/4 hodinovom traverze sme prišli k studničke 3 Žliebky, kde naša baristka pripravila skvelú kávu vo svojom koťogu.

Výborne pripravený horúci nápoj naštartoval naše telá a hodinová cesta dole po žltej značke do Závažnej Poruby nám rýchlo uplynula. Pripravené čelovky sme ani nepoužili, keďže k autu sme sa dostali tesne pred západom slnka.

 

 

Cestou domov sme zhodnotili, že expredsedov návrh navštíviť  Nízke Tatry bol výborným nápadom. Boli sme radi,že bol našou išpiráciou a že sa našla skupinka ľudí a členov VKMF, ktorí spoločne strávili voľný deň spolu na horách.

Už teraz sa tešíme na spoločne strávené chvíle niekde v našej krásnej prírode.

 

2 názory na “Novembrová Poludnica”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.